Merhabalar, bu konuda anlatılan adımlar ve kullanılan görseller windows server 2012 den alınmıştır, fakat diğer server sürümlerinde bazı küçük adımlar değişse de windows server 2019, windows server 2016 tarzı sürümlerde de aynı işlemler geçerlidir.
İp Adresi Tanımlamak
İşletim sistemimiz içerisinde “Server Manager” programını açıyoruz, kısa bir süre bekledikten sonra sol kısımda bulunan “Local Server” seçeneğini seçiyoruz.
İşletim sisteminiz Türkçe ise “Sunucu Yöneticisi” > “Yerel Sunucu” seçeneğini seçiyoruz.
Properties (Özellikler) seçeneğinin altında alt kısımda bulunan resim üzerinde işaretlemiş olduğumuz “Ethernet0” seçeneğinin sağ kısmında bulunan “IPv4 adress assigned by DHCP, IPv6 enabled” butonuna tıklayarak Network menüsünü açabilirsiniz.

Açılan “Network Connections” bölümü üzerinden “Ethernet0” seçeneğine sağ tıklıyor ve açılan sekme üzerinde en alt kısımda bulunan “Properties” bölümüne tıklıyoruz.
Açılan “Ethernet0 Properties” bölümü üzerinden “Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4) seçeneğini seçiyor ve alt kısımda bulunan “Properties” seçeneğine tıklıyoruz.

Açılan sekme üzerinde;
“Obtain an IP adress automatically” seçeneği seçili durumda ise bir alt bölümde bulunan “Use the following IP adress:” seçeneğini seçiyoruz ve alt kısımda bulunan bölümlerin açılmasını sağlıyoruz.
Eğer alt kısımda bulunan “Use the following DNS server adresses:” seçeneği seçili değil ise seçerek bir alt bölümünde bulunan 2 metin bölümünün açılmasını sağlamalısınız.

Aldığınız hizmet sağlayıcısının size sağladığı ip adreslerinin bilgilerini bu bölümde girmeniz gerekmektedir, eğer size bu bilgiler verilmedi ise hizmet sağlayıcınız ile iletişime geçmeniz gerekmektedir.
“Use the following DNS server addresses” bölümü DNS sunucularınızı ayarlamanız gereken bölümdür. Tavsiye ettiğimiz DNS adresleri Google DNS adresleridir.
Google DNS adresleri
Preferred DNS server: 8.8.8.8
Alternate DNS server: 8.8.4.4

Windows Güvenlik Duvarı Kapatmak
Bu işlem sunucu içerisinden bütün portları açacaktır, eğer güvenlik duvarını açmak istemiyorsanız RDP (Uzak Masaüstü Bağlantısı) için 3389 portunu açmanız yeterlidir.
Properties (Özellikler) seçeneğinin altında alt kısımda bulunan resim üzerinde işaretlemiş olduğumuz “Windows Firewall” seçeneğinin sağ kısmında bulunan “Public: On” (“Ortak: Kapalı”) butonuna tıklayarak Güvenlik Duvarı menüsünü açabilirsiniz.

Açılan bölüm üzerinde orta kısımda bulunan yeşil göstergeler Güvenlik Duvarınızın açık olduğunu göstermektedir bu durumda sunucunuz içerisinde ayarlanmamış olan tüm portlar kapalı durumda olup sunucu içerisinde port konusunda sorun yaşayabilirsiniz.
Bu bölüm üzerinde sol kısımda bulunan menüdeki seçenekler arasından “Turn Windows Firewall on or off” (“Windows Güvenlik Duvarı’nı etkinleştir veya devre dışı bırak”) seçeneğini seçiyoruz.

“Private network settings”, “Public network settings” seçeneklerinin ikisinin de alt kısmında bulunan resim üzerinde işaretlendiği gibi “Turn off Windows Firewall (not recommended) seçilir ve “Ok” butonuna basılarak kaydedilir.

Uzak Masaüstü Bağlantısını Açmak
İşletim sistemi içerisinden “Bu Bilgisayar” kısmından özelliklere giriyoruz.

Bilgisayar özelliklerinden sol menüde bulunan “Remote Settings” e basarak Uzak Masaüstü Bağlantısı ayar menüsüne giriş yapıyoruz.
Bu sayfada ki ayarlar aşağıda ki gibi olmalıdır, değiştirmediğiniz takdirde “Don’t allow remote connections to this computer” seçeneği seçilidir.
