IP Adresi Nedir?
Öncelikle IP nedir bunu açıklayalım: Ağlara bağlı cihazlar birbirleriyle veri alışverişinde bulunurlar. Cihazların birbirleriyle veri alışverişi yapmak için ağ üzerinde kullandıkları adreslere verilen isme IP diyoruz. Daha geniş bir şekilde tanımlayacak olursak “İnternet Protokolü” anlamına gelen IP, internet veya yerel ağ aracılığıyla gönderilen verilerin biçimini yöneten kurallar dizisidir.
Internet Protocol Adress anlamına gelen IP adresi bilgisayarlara atanan sanal bir adrestir ve her bilgisayarın IP adresi farklıdır. Şuanda kullanımda IPv4 ve IPv6 adresleri mevcuttur.
Örnek IPv4 Adresi 93.190.8.10
Örnek IPv6 Adresi 2607:f0d0:1002:51::4
Neden IPv6’ya Geçiş Yapılıyor?
Yetersiz IPv4 Adresi
Dünyada gelişen bilişim sektörü ile beraber ip adresi ihtiyacı artmıştır ve kullanımda olan IPv4 adresleri oluşturabileceği kombinasyon sayısından dolayı son derece kısıtlı olduğu için son dönemde IPv6 adreslerine geçiş sağlanmaya başlanmıştır.
Potansiyel IPv4 adresi sayısı sadece 4.3 milyardır bu sayı fazla gibi gözükse de oldukça az ve yetersizdir, bundan dolayı şuan Türkiye’de hizmet veren birçok ISS/ISP sadece veya sunduğu paketlerde dinamik (Değişken) ip adresi sağlamaktadır.
IPv6 Adresinin Hızı
Genel olarak IPv4 ile IPv6 arasında hız konusunda büyük bir fark bulunmamaktadır, bazı testler IPv6 adreslerinin bazı durumlarda daha hızlı olabildiğini göstermektedir. Ancak bu fark IPv4’ten IPv6’ya geçiş sağlamak için yeterli bir hız değildir.
Format Farkı
IPv4 adresleri 32 bit adres kullanır iken, IPv6 adresleri 128 bitlik adres kullanmaktadır. Tabii bu durum okunuş, görünüş ve akılda kalıcılığı etkilemektedir. Yukarıda verilmiş olan örnek ip adreslerine baktığınızda arada ki farkı çok rahat bir şekilde algılayıp ayırt edebilirsiniz.
Hosting sektörü için akılda kalıcılık önemli bir durum olduğu için genel olarak IPv4 adresleri kullanımdadır, fakat tabii hosting firmaları müşteri talebine göre hareket ettiğinden ve bazı kullanım alanlarında IPv6 gerektiği için opsiyon olarak IPv6 adresi sunabilmektedir.
IP Adresleri Neden Bu Kadar Önemli?
IP adresleri internet, bilgisayarlar, yönlendiriciler ve web siteleri arasında ayrım yapmamızı sağlayacağından internetin verimli bir şekilde çalışmasını ve veri akışını kontrol eder. Bunun yanı sıra konum bilgilerimizi içerdiği gibi cihazlarımızı iletişim için erişilebilir hale getirmektedir.
IP ADRESLERİ NASIL ÇALIŞIR?
- Cihazımız öncelikle internete bağlı bir ağa bağlanır. Dolayısıyla internete bağlanmış olur.
- IP adresimiz İnternet Servis Sağlayıcımız (ISP) tarafından cihazımıza atanır.
- İnternet etkinliğimiz ISP’ den geçer. ISP ise IP adresimizi kullanarak bunu bize geri yönlendirir.
- İnternete erişimimizi sağladığı için cihazımıza bir IP adresi tanımlamak ISP’nin görevidir.
Ancak bu noktada IP adreslerimizin sürekli olarak aynı kalmadığına dikkat çekelim. Bunun nedeni: İnternete bağlandığımız her bir ağın kendi ISP’si vardır. Ve dolayısıyla bu ISP’ler tarafından cihazımıza atanacak her IP adresi de farklı olacaktır.
Kaynak
SiberMetin
UzmanPosta